072-2501234 | 054-7203040
ליווי אישי מקצועי ומיידי בדיני משפחה וירושה

ידועים בציבור

ידועים בציבור הנם למעשה זוגות המסרבים להתחתן כדת וכדין מתוך שיקולים אידיאולוגיים או משיקולים שונים ואחרים כורח המציאות או לחילופין זוגות שלא יכולים להינשא זה לזו הן בשל איסור דת כגון זוגות חד מיניים, איסור נישואין כהן גרושה וכד'.
בעשור האחרון אנו עדים לתופעה המתרחבת לתביעת בן זוג להכרה כידוע בציבור לאחר שקיים עם בן/בת הזוג במהלך חייהם המשותפים משק בית משותף. בעת פרידתם זה מזו לאור החלטה של אחד מבני הזוג או לאור פטירת אחד הצדדים, עלול למצוא עצמו אותו צד במאבק סבוך ולא פשוט על מנת שיוכל לזכות בהגדרה כ"ידועה בציבור", השווה בעיני החוק לזכויות של בני זוג נשואים ופועל יוצא הנו הקניית זכויות מרחיקות לכת הן הצהרתיות והן ממוניות לידוע בציבור לרבות מזונות, זכויות קנייניות, זכויות מביטוח לאומי, זכויות עפ"י דיני הירושה, זכויות מחברות ביטוח, קרנות פנסיה וכד'.
סעיף 55 לחוק הירושה תשכ"ה-1965, מציב שלושה תנאים מצטברים על מנת שאדם יוכר כידוע בציבור:
א: קיום חיי משפחה
ב: ניהול משק בית משותף.
ג: העדר קשר נישואין בין בני הזוג לאחר.
קיום חיי משפחה: ניתן להיעזר בהגדרת בית המשפט העליון בתיק ע"א 621/69 ניסים נ' יוסטר במסגרתו עמד על הגדרת המונח ידועים בציבור וקבע כדלקמן:
" חיי אישות כבעל ואישה …מורכב מחיים אינטימיים כמו בין בעל ואשתו המושתתים על אותו יחס של חיבה ואהבה, מסירות ונאמנות, המראה שהם קשרו את גורלם זה בזה… שבמשך כל אותו זמן התנהלו החיים המשותפים על בסיס אותו קשר עמוק הקיים, כרגיל , בין בעל ואישה הנשואים כחוק… קשר עמוק של שיתוף גורל והקרבה הדדית".
לעניין הגדרת המונח "משק בית משותף" קבע בית המשפט בפסק הדין הנ"ל:
"… לא סתם משק בית משותף מתוך צורך אישי, נוחות כדאיות כספית או סידור ענייני, אלא כפועל יוצא טבעי מחיי המשפחה המשותפים, כנהוג וכמקובל בין בעל ואישה הדבקים אחד בשני בקשר של גורל חיים והאישה משמשת לו עקרת בית"
להכרתו של אדם כידוע בציבור יש השלכות משפטיות כבדי משקל הן באשר לזכויות והן באשר לחובות שכן:
· הדין הישראלי מכיר ומקנה זכויות מגוונות לידועים בציבור השוות לזוגות נשואים.
· ידועה בציבור זכאית למזונות מבן זוגה הן לתקופה בה התגוררו יחדיו ובהתאם לרוח הפסיקה בעת האחרונה, גם לאחר פרידתם זה מזו.
· ידועה בציבור זכאית לזכויות פנסיוניות של בן זוגה במידה והלך לעולמו, לרבות זכאותה לקצבת שארים מאת המוסד לביטוח לאומי.
· ידועה בציבור זכאית לרשת מחצית נכסיו של בן זוגה בדיוק כפי שאשה נשואה זכאית וזאת על פי וכאמור להוראות חוק הירושה.
· ידועה בציבור זכאית לחלוקת הנכסים שנצברו במהלך חייהם המשותפים.
יובהר שעל פי הפסיקה, לא מוטלת החובה על הידוע בציבור להוכיח מעמדו ככזה על פי מסמך בכתב אלא מעמדו כידוע בציבור נבחן עפ"י השאלה האם הצדדים ראו עצמם כבני זוג לכל דבר ועניין לרבות בחינת מעמדם בעיני הציבור.
על מנת לשמור ולשמר את רכושכם מכל משמר ו/או להקטין הסיכוי לתביעה עתידית, אנו ממליצים לערוך הסכם לחיים משותפים על ידי עורך דין מקצועי ומיומן המתמחה בתחום שיידע להגן על רכושכם היקר שכן סוף מעשה במחשבה תחילה !
באם הנכם מעוניינים לדעת עוד פרטים אודות נושא חשוב ומורכב זה של ידועים בציבור, צרו קשר עוד היום לקביעת פגישת ייעוץ ללא התחייבות עם עורכי הדין במשרדנו שישמחו לעמוד לרשותכם או לחילופין השאירו פרטיכם וניצור עמכם קשר בהקדם האפשרי.

קידום אתרים לעורכי דין קידום אתרים אורגני
x

השאר הודעה ונחזור אליך:

    שם (חובה):

    נייד:

    דוא”ל (חובה):

    הודעה:

    [recaptcha]

    יצירת קשר מידית