מזונות אישה
מזונות אשה הנו מושג הנגזר מהדין היהודי – דין תורה המעגן את זכויות האשה אל מול חובות והתחייבויות הגבר ביום נישואיהם לדאוג למחסורה, התחייבות שעוגנה במסגרת כתובתה שם התחייב הבעל בין היתר:
"…הוי לי לאינתו כדת משה וישראל ואנא אפלח אוקיר איזון ואפרנס ואכלכל".
בתרגום האמור מארמית לעברית, התחייב הבעל התחייבות חוזית כלפי אשתו: "
"…הינשאי לי לאישה כדת משה וישראל ואני אעבוד,אפרנס ואכלכל אותך ואדאג לכל צרכייך…"
במסגרת תביעת האשה למזונותיה, עותרת היא לחיוב הבעל במדור, הוצאות מדור והוצאות באותה הרמה לה הורגלה בחייה עמו בבחינת הכלל "עולה עמו ואינה יורדת".
תביעת האשה אינה מוגבלת רק במובן הצר של המילה לאוכל, אלא כוללת את צרכי האשה בפועל כפי שצרכה בעת חייה עם הבעל ללא יוצא מן הכלל לרבות צרכי איפור, קוסמטיקה, ספר, הוצאות תרבות, בילוי וכד'…
חובות הבעל למזונות אשתו שרירה וקיימת בלבד שאין המדובר באישה מורדת כלומר, אישה שקיימה יחסי מין עם גבר או אשה אחרת, או אשה שעזבה את בית המגורים ללא סיבה מוצדקת, שבמקרים אלו, עלולה למצוא עצמה לא זכאית למזונותיה.
לבית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה סמכות שיפוטית מקבילה לדון בתביעת מזונות אשה במסגרת ההליך, ייבחן בית המשפט ו/או בית הדין את הפער הכלכלי, החינוכי והמקצועי בין הצדדים על מנת לאזן ולקבוע סכום ראוי שיספק את צרכי האשה.
בעת הגשת התביעה למזונות אשה, יכולה האשה לעתור לערכאה בה נידונה תביעתה בבקשה לפסיקת מזונות זמניים עד להכרעת בית המשפט בתביעה שהוגשה וזאת כדי למנוע מצב לא שוויוני בו תימצא האשה ללא יכולת כלכלית לקיום עצמה בתנאים להם הוגרלה, ותשלום כל ההוצאות השוטפות בעניינה, עד לבירור תביעתה.
הערכאות המשפטיות פוסקות הלכה למעשה תשלומי מזונות אשה הנעים בין 5,000 ₪ – 20,000 ₪ לחודש ואף מעבר לכך, תלוי בנסיבות העניין וכושר השתכרותו של הבעל.
במקרים מסוימים, פסקה הערכאה הדנה בתיק כי הבעל ימשיך לשלם מזונות אשה גם לאחר גירושי הצדדים וזאת בנוסף לחיובו במזונות ילדיו.
כך לדוגמא, במקרה בו השקיעה האשה את כל כולה ומרצה בבית המגורים, בטיפוח הילדים ובבעל שבמרוצת השנים רכש מקצוע ופיתח קריירה מוצלחת ומוניטין וכעת בעת המשבר בניהם, נוצר מצב עובדתי לא שוויוני כמו גם פער תהומי, בכל הקשור לכושר ההשתכרות הנוכחי בין הצדדים, כמו גם פוטנציאל השתכרותם העתידי של כל אחד מבני הזוג.
עורך דין אילן הראל הנו בעל נסיון עשיר ומקצועי בהליכי גירושין בכלל ומזונות אשה בפרט, עובדה היכולה להקנות לך את התוצאות הטובות והאופטימאליות ביותר עבורך.
צרו קשר עוד היום לקביעת פגישת ייעוץ מקצועי ללא התחייבות או לחילופין, השאירו פרטי התקשרות בדף צור קשר וניצור עמכם קשר בהקדם האפשרי.
שאלות נפוצות בנוגע למזונות אישה:
שאלה:
בעלי הגיש תביעה לפשיטת רגל. האם אני עדין זכאית למזונות אשה ?
תשובה:
בוודאי.אשה יכולה לתבוע את הסכומים שנפסקו לזכותה כמזונות אשה בבית המשפט לענייני משפחה במסגרת תיק הפש"ר (פשיטת רגל). במקרה זה בית המשפט הדן בפשיטת הרגל של הבעל יפסוק לאשה תשלום מזונות חודשי.
שאלה:
האם הבעל יכול לחייב אשה לצאת לעבוד?
תשובה:
הכלל הרווח הוא שלא ניתן לחייב אשה שברוב חיי הנישואין לא עבדה ורק כעת כהליך עונשי, מבקש הבעל כי תצא להשתכר ולעבוד לפרנסתה זאת, להבדיל מאשה בעלת מקצוע שרוב הזמן עבדה ורק כעת בתקופה האחרונה לא עבדה ומבקשת היא להישען על העובדה שאינה עובדת להכשרת הטענה כי זכאית היא למזונותיה. במקרה האחרון בית הדין יתחשב בפוטנציאל השתכרותה של האשה.
שאלה:
בעלי מסרב לגרש אותי. האם אני יכולה לתבוע אותו על כך ?
תשובה:
במקרה בו הבעל מחייב לגרש את האשה ועומד הוא על סירובו, רשאית האשה על אף עבודתה והשתכרותה, להגיש תביעת מזונות עילתה "מעוכבת מחמתו", במסגרתה ייפסקו לחובת הבעל מזונות גבוהים על מנת לזרז ולהניע אותו לשתף פעולה ולתת לאשתו את הגט.
שאלה:
האם בעל חייב מזונות אשה כאשר היא עובדת?
תשובה:
כלל ידוע הוא שכאשר עובדת האשה, פטור הבעל ממזונותיה בטענה "מעשה ידייך, מזונותייך".
כלומר, השתכרות האשה מעבודתה, מהווים מזונותיה. יחד עם זאת, באם תטען ותוכיח האשה כי הכנסתה אינה מאפשרת את הצרכים להם הורגלה, ניתן יהיה במקרים מסויימים את הבעל "להשלים" את הפער הקיים בין משכורתה של האשה להוצאותיה להם הורגלה.
שאלה:
מהם העילות שהבעל יהיה פטור ממזונות אשתו?
תשובה:
קיימים מספר עילות בגינם יהא פטור הבעל ממזונות אשתו כגון:
בגידה: אישה הבוגדת בבעלה או נוטשת את בעלה מסיבה לא מוצדקת תחשב כ "אישה מורדת", ותאבד את זכאותה למזונותיה. יחד עם זאת, במידה ותראה האשה לבית הדין כי קיימת סיבה "קלה כנוצה" בגללה עזבה את הבית, היא לא תאבד את מזונותיה.
נטישה: אשה הנוטשת ועוזבת את בית הצדדים מאבדת את זכאותה למזונותיה – כמובן שאין המדובר במקרים בהם קיימת אלימות במשפחה.
סרוב קיום יחסי אישות עם הבעל: ההלכה העברית קובעת ומעגנת בין היתר את חובת האשה לקיום יחסי מין עם בעלה. במידה והאשה
מסרבת לעשות כן, היא עלולה לאבד את זכותה למזונותיה.
שאלה:
איך מחשבים את תשלום המזונות המגיעים לאשה?
תשובה:
סכום מזונות האשה נקבע תוך בחינת גובה השתכרותו של הבעל כמו גם כושר השתכרותו העתידי (הפוטנציאלי) אל מול היקף ההוצאות ורמת החיים להם הורגלה האשה במהלך נישואי הצדדים.
שאלה:
מה כולל הסכום במסגרת מזונות אשה?
תשובה:
סכום מזונות לאשה נועד לכיסוי כל צרכיה בין היתר: הוצאות דיור ואחזקתו, מזון, ביגוד, הנעלה, איפור, רכב, הוצאות רכב, וכל שאר ההוצאות שצרכה האשה במהלך נישואיה עם בעלה.